To glade, unge jenter ler mot kamera. De er på stranden.
2. Kropp og kjønn

Kropps­press og kjønn

Kjønns­normene sier noe om hvilke for­vent­ninger vi har til kjønn, og hva sam­funnet anser som mas­kulint og feminint. 

Disse normene har en bety­delig inn­virkning på hvordan vi uttrykker oss kroppslig (klær, ganglag, holdning, etc.) og hvordan vi opp­lever ulike former for kropps­press. Normene for kroppen er ofte sterkt knyttet til sam­funnets for­vent­ninger om hva som anses som aksep­tabelt eller ideelt for ulike kjønn.

For jenter og kvinner er eksempler på kropps­press ønsket om å være slank, fjerning av kroppshår, og til­passing til de skif­tende kroppstrendene. Slike press­fak­torer kan føre til en følelse av at vi må til­freds­stille sam­funnets stan­darder for skjønnhet og kropp.

På den annen side kan gutter og menn også oppleve bety­delig kropps­press, som for eksempel inklu­derer et ønske om å være mus­kuløs og bred­skuldret. Noen menn kan også føle seg mis­fornøyd med sin egen høyde, da det er en for­ventning om at høyde kan påvirke vår mas­ku­li­nitet eller attraktivitet.

For trans­per­soner og ikke-binære, legger kropps­presset til det allerede eksis­te­rende presset knyttet til kjønn. Trans­per­soner kan oppleve press for å til­passe seg tokjønns­normen ved å mani­pulere sin egen kropp for å ligne mer på det kjønnet de iden­ti­fi­serer seg med. Dette kan inkludere en streben etter «hyper­fe­mi­ni­nitet» eller «hyper­mas­ku­li­nitet» for å kunne «passere» som det kjønnet de iden­ti­fi­serer seg med.

Det er viktig å forstå at kropps­press påvirker men­nesker på for­skjellige måter, og at det kan være ekstra kom­plekst for de som bryter med tra­di­sjo­nelle kjønns­normer. Å inkludere denne for­stå­elsen i under­vis­ningen om kropp, kjønn og selv­fø­lelse er viktig for å hjelpe alle elever med å utvikle sunnere og mer positive forhold til sin egen kropp og identitet.


Popup for Søkemotorbrukere

2. Kropp og kjønn