Kropp som diskrimineringsgrunnlag
Likestillingssenteret ønsker å innføre kroppsstørrelse og høydevariasjon som et diskrimineringsgrunnlag. For å oppnå dette kreves at vi snakker om stigmatiseringen særlig tykke kropper utsettes for, og forstår konsekvensene av stigmatiseringen.
Menneskers verdighet og rettigheter skal ikke være avhengig av kroppsstørrelse eller utseende. Diskriminering basert på kropp kan føre til alvorlige konsekvenser for individers fysiske og mentale helse.
Diskriminering mot kroppsformer og størrelser er et reelt problem som påvirker enkeltpersoners muligheter på arbeidsmarkedet, i utdanning, helsetjenester og sosial deltakelse. Fordommer og negative holdninger er den største utfordringen. Dette støttes av internasjonal forskning.
Inkludering av kropp som diskrimineringsgrunnlag vil bidra til å øke bevisstheten om problemet og fremme et mer rettferdig, bærekraftig og inkluderende samfunn.
Om tykkfobi
Tykkfobi refererer til negative holdninger, fordommer og stereotypier rettet mot tykke mennesker. Holdningene bidrar til en uheldig reproduksjon av stigmatisering og marginalisering som der igjen påvirker enkelt-individets helse og livskvalitet.
Våre arbeidsmetoder
Likestillingssenteret arbeider aktivt for å anerkjenne og integrere kroppsmangfold som et diskrimineringsgrunnlag. Dette inkluderer betydelig innsats rettet mot kompetanseheving og å fremme en interseksjonell tilnærming til kroppsrelatert diskriminering.
Vi bidrar til dette gjennom ulike kanaler, som kompetansehevingstiltak, deltakelse i høringer, skriving av kronikker, tilby kurs og andre relevante initiativer.
Arbeidet er avgjørende for å sikre likeverd og inkludering for alle, da det anerkjenner den kompleksiteten som omgir kroppsbildet og fremmer forståelsen av hvorfor kroppsmangfold bør være et sentralt diskrimineringsgrunnlag.
Vi jobber med kroppsperspektivet gjennom:
- Prosjektet «Kropp og selvfølelse»
- Å ha et interseksjonelt perspektiv inn i prosjekter
- Høringer og innspill
- Bistand og konsultasjon
- Foredrag
- Kronikker og media