To små barn leker foran et vindu som har en tegning av en regnbue.
Likeverdige tjenester

Skeivt for­eldreskap

Vi undersøker hvordan minoritetsstress påvirker foreldreskap.

Sammen med FRI har vi fått midler til et nyska­pende pro­sjekt for regnbuefamilier! 

I «Skeivt for­eldreskap» skal vi undersøke hvordan mino­ri­tets­stress påvirker for­eldreskap. I løpet av en treårs pro­sjekt­pe­riode skal vi utvikle blant annet kom­pe­tanse­he­vende res­surser for helse­stasjon, etablere sam­tale­grupper for skeive for­eldre og lage en sam­talebok om fami­lie­mangfold til bruk i barnehage og skole. 

Med­lemmer av FRI for­teller om en frykt for hvordan egne barn møtes av offentlige tje­nester og råd­villhet rundt hvordan beskytte barna mot dis­kri­mi­nering. Både for­eldre og barn må hele tiden vurdere om det er trygt å være åpen om egen fami­lie­kon­stel­lasjon eller ikke. 

På bak­grunn av dette skal vi gjen­nomføre en under­sø­kelse om hvordan mino­ri­tets­stress påvirker skeives for­eldreskap. Kunn­skapen vil brukes som utgangs­punkt for å lage et kom­pe­tanse­he­vings­tiltak for helse­sta­sjoner, og for å utvikle tiltak rettet mot skeive for­eldre selv.

Delta i gruppe­in­ter­vjuer våren 2025: Lenke til mer info om gruppeintervjuene

Pro­sjektets mål er å bidra til økt like­stilling for regn­bue­fa­milier, og sam­tidig styrke skeive for­eldre i møte med diskriminering. 

Det finnes få andre studier som adres­serer denne tema­tikken. Ved å kom­binere kunn­skaps­inn­hen­tingen med mål­rettede tiltak for et mer like­stilt for­eldreskap vil pro­sjektet i så måte være nybrottsarbeid. 

Gjennom en hel­hetlig til­nærming som både adres­serer kom­pe­tanse­be­hovet på helse­sta­sjoner, for­eldres behov for stra­tegier i møte med dis­kri­mi­nering, og barnas opp­le­velser av anner­le­des­gjøring, bidrar pro­sjektet til økt like­stilling for regnbuefamilier.

Silje Mathisen er prosjektleder. 

Pro­sjektet er støttet av Stif­telsen Dam.