Skeivt foreldreskap
Vi undersøker hvordan minoritetsstress påvirker foreldreskap.
Sammen med FRI har vi fått midler til et nyskapende prosjekt for regnbuefamilier!
I «Skeivt foreldreskap» skal vi undersøke hvordan minoritetsstress påvirker foreldreskap. I løpet av en treårs prosjektperiode skal vi utvikle blant annet kompetansehevende ressurser for helsestasjon, etablere samtalegrupper for skeive foreldre og lage en samtalebok om familiemangfold til bruk i barnehage og skole.
Medlemmer av FRI forteller om en frykt for hvordan egne barn møtes av offentlige tjenester og rådvillhet rundt hvordan beskytte barna mot diskriminering. Både foreldre og barn må hele tiden vurdere om det er trygt å være åpen om egen familiekonstellasjon eller ikke.
På bakgrunn av dette skal vi gjennomføre en undersøkelse om hvordan minoritetsstress påvirker skeives foreldreskap. Kunnskapen vil brukes som utgangspunkt for å lage et kompetansehevingstiltak for helsestasjoner, og for å utvikle tiltak rettet mot skeive foreldre selv.
Delta i gruppeintervjuer våren 2025: Lenke til mer info om gruppeintervjuene
Prosjektets mål er å bidra til økt likestilling for regnbuefamilier, og samtidig styrke skeive foreldre i møte med diskriminering.
Det finnes få andre studier som adresserer denne tematikken. Ved å kombinere kunnskapsinnhentingen med målrettede tiltak for et mer likestilt foreldreskap vil prosjektet i så måte være nybrottsarbeid.
Gjennom en helhetlig tilnærming som både adresserer kompetansebehovet på helsestasjoner, foreldres behov for strategier i møte med diskriminering, og barnas opplevelser av annerledesgjøring, bidrar prosjektet til økt likestilling for regnbuefamilier.
Silje Mathisen er prosjektleder.
Prosjektet er støttet av Stiftelsen Dam.