Om denne kompetansepakka
Likestillingssenteret har utviklet denne nettressursen for deg som underviser fra 7. klasse til første videregående. Materialet du har til rådighet inneholder åtte undervisningsbolker som dekker ulike aspekter av kropp og selvfølelse:
- 1. Til deg som lærer
- 2. Kropp og kjønn
- 3. Kropp og selvfølelse
- 4. Kroppsbilde
- 5. Kroppsstigma
- 6. Kropp og seksuell helse
- 7. Spiseforstyrrelser
- 8. Veien videre
Dette materiale er utformet for å kunne brukes med minimal forberedelse og inkluderer Power Point-presentasjoner med oppvarmingsoppgaver, filmer og diskusjonsstoff. I tillegg tilbyr det oppgaver som kan knyttes til følgende fag:
- Engelsk
- KRL
- Kroppsøving
- Norsk
- Samfunnsfag
Oppgavene varierer fra kreative øvelser, som å lage en kunstutstilling, til refleksjonsspørsmål som oppmuntrer elevene til å dykke dypere ned i temaene.
Det finnes en rekke gode nettressurser og kompetansepakker tilgjengelig. Denne ressursen er ment som et supplement til disse, med et særlig fokus på kropp, selvfølelse og relaterte emner.
Det er viktig å merke seg at innholdet i nettressursen ’Kropp og selvfølelse’ har som mål å gi en overordnet forståelse av tematikken. Selv om noe av innholdet kan være kjent for mange, har vi, basert på tilbakemeldinger fra lærere og elever, valgt å inkludere denne overordnede informasjonen. Vi har også inkludert lenker til pålitelige kilder hvor du kan finne mer utdypende materiale. Dette er gjort for å unngå at informasjonen blir for overveldende for både deg som formidler og for elevene som mottar den.
Vi har valgt å fokusere på temaer som elever ofte etterspør mer kunnskap om, og som lærere ofte føler seg usikre på å undervise i.
Som lærer har du en unik mulighet til å påvirke elevenes holdninger og atferd på en positiv måte. Ved å være åpen, ærlig og respektfull i undervisningen, kan du skape et trygt og inkluderende læringsmiljø som inspirerer elevene til å være åpne og ærlige med seg selv og andre.
Mange lærere kan føle seg sårbare når de underviser om kropp, kjønn, selvfølelse og seksualitet, da disse temaene kan føles personlige og sensitive. Dette kan gjøre undervisningen ekstra utfordrende, spesielt for de som er bekymret for å utlevere noe om seg selv. På de neste sidene vil du finne noen nyttige tips for hvordan du kan stå trygt og profesjonelt i undervisningen, uten å føle at du må dele av din egen personlige erfaring.
Møt prosjektgruppa
Carina Elisabeth Carlsen, prosjektleder
Carina er vernepleier med master i Empowerment og helsefremmende arbeid. Masteroppgaven omhandlet influencere og ansvarsfølelse i sosiale medier. Hun har også videreutdanning innen seksuell helse, veiledning og coaching, mixed race studies, samt fat studies and body politics. Carina er aktiv i debatten rundt kroppspress, og har også skrevet boken «Ikke mer kake nå – om vektstigma i helsevesenet».
Kristina Miklavic, prosjektmedarbeider
Kristina har bachelor i psykologi og filosofi fra Kenyon College, Ohio, USA og master i filosofi fra Universitetet i Bergen. Gjennom utdanningene har hun fordypet seg i skam og kjønn med et interseksjonelt perspektiv, og har sett spesielt på hvordan skam er normregulerende, moraliserende og potensielt transformerende for kjønnede identiteter. Kristina jobber også med prosjekter tilknyttet gaming.
Ressursgruppe
Ressursgruppa består av kompetente fagpersoner innen spiseforstyrrelse og læreryrket.