Antirasistisk språk: Mixed race
Personer med mixed race-bakgrunn blir ofte oversett i antirasistiske samtaler. Derfor er det viktig å utvikle et språk som anerkjenner deres unike erfaringer.
Likestillingssenteret ønsker å samarbeide med ulike organisasjoner og enkeltpersoner for å utvikle et godt antirasistisk språk på norsk. Ofte bruker vi amerikanske begreper når vi snakker om rasisme, noe som kan gjøre tematikken fjern for mange. Til å begynne med vil vi fokusere på en gruppe som sjelden løftes frem i den antirasistiske debatten: Mennesker som er «mixed race.»
Hva er mixed race?
Begrepet «mixed race» refererer til personer med foreldre fra ulike etniske eller kulturelle bakgrunner, og favner et bredt spekter av erfaringer. Noen vokser opp med én dominerende identitet, mens andre har flere tilhørigheter. Enkelte distanserer seg fra deler av sin identitet, mens andre omfavner alle sider av seg.
For å motvirke usynliggjøring av denne gruppen i debatter, må vi skape et inkluderende språk som ikke begrenser dem til fenotypiske kategorier.
Utvikling og dialogmøter
Prosjektets mål er å starte en viktig samtale om erfaringene til personer med mixed race-bakgrunn i Norge og å bidra til utviklingen av et mer inkluderende språk som anerkjenner gruppens unike identiteter og opplevelser. Gjennom dialog og samarbeid ønsker vi å løfte frem hvilke begreper og språklige uttrykk som best representerer disse erfaringene, med et særlig fokus på hvordan gruppen selv ønsker å bli omtalt.
Vi vil etablere en referansegruppe bestående av fagpersoner, forskere, språkvitere og relevante aktører. Sammen med utvalgte samarbeidspartnere fra referansegruppen, vil vi arrangere til sammen tre dialogmøter.
Dette prosjektet har fått midler fra Bufdir, og Carina Carlsen er prosjektleder.