Fem hender på et bord.
Likeverdige tjenester

Anti­ra­sistisk språk: Mixed race

Personer med mixed race-bakgrunn blir ofte oversett i antirasistiske samtaler. Derfor er det viktig å utvikle et språk som anerkjenner deres unike erfaringer.

Like­stil­lings­sen­teret ønsker å sam­ar­beide med ulike orga­ni­sa­sjoner og enkelt­per­soner for å utvikle et godt anti­ra­sistisk språk på norsk. Ofte bruker vi ame­ri­kanske begreper når vi snakker om rasisme, noe som kan gjøre tema­tikken fjern for mange. Til å begynne med vil vi fokusere på en gruppe som sjelden løftes frem i den anti­ra­sis­tiske debatten: Men­nesker som er «mixed race.»

Hva er mixed race?

Begrepet «mixed race» refe­rerer til per­soner med for­eldre fra ulike etniske eller kul­tu­relle bak­grunner, og favner et bredt spekter av erfa­ringer. Noen vokser opp med én domi­ne­rende iden­titet, mens andre har flere til­hø­rig­heter. Enkelte dis­tan­serer seg fra deler av sin iden­titet, mens andre omfavner alle sider av seg.

For å mot­virke usyn­lig­gjøring av denne gruppen i debatter, må vi skape et inklu­de­rende språk som ikke begrenser dem til feno­ty­piske kategorier.

Utvikling og dialogmøter

Pro­sjektets mål er å starte en viktig samtale om erfa­ringene til per­soner med mixed race-bakgrunn i Norge og å bidra til utvik­lingen av et mer inklu­de­rende språk som aner­kjenner gruppens unike iden­ti­teter og opp­le­velser. Gjennom dialog og sam­arbeid ønsker vi å løfte frem hvilke begreper og språklige uttrykk som best repre­sen­terer disse erfa­ringene, med et særlig fokus på hvordan gruppen selv ønsker å bli omtalt.

Vi vil etablere en refe­ranse­gruppe bestående av fag­per­soner, forskere, språk­vitere og rele­vante aktører. Sammen med utvalgte sam­ar­beids­partnere fra refe­ranse­gruppen, vil vi arrangere til sammen tre dialogmøter.

Dette pro­sjektet har fått midler fra Bufdir, og Carina Carlsen er prosjektleder.