Tips for undervisning om seksuell helse
Dersom du aldri har undervist i seksuell helse før, kan det lett oppleves som stor og vanskelig å skulle snakke om dette temaet. Men seksuell helse er en viktig og naturlig del av folkehelsen og trenger slettes ikke være skummelt. Her følger en liste med konkrete tips for deg som underviser.
- Sett seksuell helse på dagsordenen
Seksuell helse er en naturlig del av det å være menneske. Som lærere er det viktig å ta opp dette temaet på en trygg og inkluderende måte. Økt kunnskap gir både lærere og elever større trygghet når det gjelder seksualitet og relaterte spørsmål.
- Tilpass undervisningen til elevenes behov
Lytt til elevene og tilpass undervisningen etter deres modenhet og behov. Husk at samtalen skal dreie seg om elevenes læring, ikke om hva du personlig mener eller føler om temaet.
- Søk råd fra erfarne fagpersoner
Hvis du er usikker på hvordan du skal ta opp seksuell helse i undervisningen, søk hjelp fra kollegaer eller andre fagpersoner med erfaring på området. Det er alltid bedre å spørre enn å gjette. Og husk – det er ingen skam i å ikke kunne svaret!
- Bruk riktige hjelpemidler i undervisningen
Hvis du er usikker på hvordan du skal gjennomføre undervisningen om seksuell helse, ta med deg relevant materiale, som temahefter eller ressurser fra nett. Å forberede seg godt gjør undervisningen enklere.
- Vær bevisst på tid og sted
Når du tar opp sensitive temaer som seksuell helse, er det viktig å være oppmerksom på når og hvor undervisningen finner sted. Elevene bør føle seg trygge og komfortable for å kunne delta åpent i diskusjonen. Unngå derfor å diskutere disse temaene i uegnede omgivelser. Med «uegnede omgivelser» menes steder som ikke gir rom for privatliv eller trygghet, som for eksempel i korridorer, kantina eller andre åpne rom der andre kan overhøre samtalen. Også settinger hvor elevene kan føle seg ukomfortable eller eksponert – som i situasjoner med mange tilstedeværende, eller i rom som ikke oppfordrer til åpen dialog – kan hindre god læring. Det er også viktig å velge tidspunkt som passer for temaets alvor, der elevene er i riktig sinnstilstand for å lytte, reflektere og stille spørsmål.
- Bruk kunnskapsbaserte metoder
Hold deg oppdatert på de beste undervisningsmetodene og ressursene som finnes. Kunnskap er nøkkelen til å gi god undervisning om seksuell helse, og det er viktig å vite hvor du kan finne hjelp når du trenger det.
- Vær forberedt på utfordringer
Selv om du føler deg trygg på å undervise om temaet, kan det oppstå situasjoner hvor det føles vanskelig. Det er helt normalt! Jo mer du snakker om seksuell helse, desto mer naturlig blir det for både deg og elevene.
- Respekter grenser, både dine egne og andres
Grenser, både fysiske og psykiske, er viktige å respektere i undervisningen. Snakk om grenser på en måte som hjelper elevene å forstå at det er greit å sette sine egne grenser og respektere andres.
- Hold privatlivet ditt utenfor undervisningen
I undervisning om seksuell helse er det lett at man blir usikker, og trekker frem eksempler fra eget liv. Dette er også noe av årsaken til at så mange kvier seg for å holde denne type undervisning. Men i klasserommet skal fokuset være på elevenes læring, ikke på dine egne erfaringer. Å holde en profesjonell distanse gjør undervisningen tryggere og mer objektiv – både for deg og elevene.
- Vær oppmerksom på dine egne fordommer
Det er helt normalt å ha fordommer, men det å gjenkjenne dem gir deg en mulighet til å reflektere over egne holdninger og justere dem. Dette gjør deg til en bedre og mer åpen lærer for elevene dine.
Lykke til!