7. Spiseforstyrrelser

Hva er spiseforstyrrelser?

Det er viktig å huske at spise­for­styr­relser varierer både i form og omfang. En person med overvekt kan for eksempel lide av ano­reksi, mens en person som ser tynn ut kan ha en over­spi­sings­li­delse. Med andre ord er det ikke mulig å fastslå om noen har en spise­for­styr­relse basert på utse­endet alene. Likevel kan det være viktig å være opp­merksom på atferd som kan tyde på utford­ringer med spising og kroppsbilde.

Selv om ano­reksi ofte har fått mest opp­merk­somhet i media og sam­funnet, er bulimi og over­spi­sings­li­delse faktisk mer utbredt. Ano­reksi fore­kommer hos omtrent 0,5 prosent av unge, mens bulimi van­ligvis debu­terer i slutten av ten­årene og rammer mellom 1–2 prosent av befolk­ningen. Over­spi­sings­li­delse er den minst aner­kjente av de store spise­for­styr­relsene, til tross for at den rammer flest – med en fore­komst på mellom 2–3 prosent. Når det sies at over­spi­sings­li­delse er «minst aner­kjent», menes det at den ofte blir oversett både i dia­gnostikk og offentlig diskurs. Mange som lider av denne lidelsen blir ikke fanget opp av helse­ve­senet, og det kan være mang­lende kunnskap eller stigma knyttet til det å erkjenne denne formen for spise­for­styr­relse, særlig fordi den ofte asso­sieres med overvekt.

I tillegg til disse tre spise­for­styr­relsene finnes det andre lidelser som også bør nevnes. Megareksi er en til­stand hvor man har en over­dreven beset­telse av å bygge muskler, ofte hos menn. Ortoreksi inne­bærer et over­drevent fokus på sunnhet, trening og «ren» mat, som kan lede til svært restriktive spise­vaner. ARFID (Avoidant Rest­rictive Food Intake Dis­order) er en til­stand der per­soner unngår mat på grunn av sen­so­riske opp­le­velser eller frykt for kon­se­kvenser av å spise, men uten å være opptatt av vekt eller kropps­bilde, noe som ofte skiller ARFID fra andre spiseforstyrrelser.

Tra­di­sjonelt sett har spise­for­styr­relser blitt betraktet som van­ligere blant jenter enn gutter, og utvikles som oftest i løpet av ung­doms­årene. Sta­ti­stikken viser at 90 prosent av de dia­gnos­ti­serte er kvinner, mens 10 prosent er menn. Likevel er det viktig å merke seg at disse tallene sann­syn­ligvis ikke gir et full­stendig bilde. Det er økende evidens for at mange menn lider av spise­for­styr­relser uten å bli dia­gnos­tisert, fordi sym­ptomene deres kan være mindre synlige eller pre­sentere seg anner­ledes enn hos kvinner. Mange menn kan også vegre seg for å søke hjelp på grunn av stigma rundt spise­for­styr­relser som «kvinne­pro­blemer.» Derfor antas det at mørke­tallene er bety­delige når det gjelder menn og spiseforstyrrelser.

I tillegg har omtrent 10 prosent av befolk­ningen til enhver tid lettere spise­pro­blemer, som ikke nød­ven­digvis opp­fyller kri­te­riene for en full­stendig spise­for­styr­relse, men som kan utvikle seg til mer alvorlige til­stander om de ikke hånd­teres tidlig. Noen av disse kan oppleve spise­pro­blemer som et for­stadium til en mer alvorlig lidelse.

Det er viktig å gi infor­masjon om hvor elever kan hen­vende seg dersom de selv, eller noen de kjenner, sliter med en spise­for­styr­relse. Her kan helse­syke­pleier, skolens miljø­ar­beider, Spise­for­styr­rel­ses­for­eningen eller ROS (Råd­givning om Spise­for­styr­relser) være ver­di­fulle res­surser. Disse orga­ni­sa­sjonene tilbyr støtte og vei­ledning både til per­soner som sliter med spise­for­styr­relser, og deres pårørende.


Popup for Søkemotorbrukere

7. Infor­masjon om spiseforstyrrelse