Nekrolog: Berit Ås’ arbeid utgjorde en stor forskjell for oss alle
Berit Ås døde 14. september 2024, 96 år gammel.
Hennes betydning for kvinnebevegelsen i Norge kan ikke overdrives.
Berit førte kvinnekamp hele livet, og hennes betydning for kvinnebevegelsen i Norge kan ikke overdrives. Spesielt vi på Likestillingssenteret (Stiftelsen Kvinneuniversitetet) har mye å takke henne for.
Hun definerte de fem hersketeknikkene og ga kvinner gode verktøy til å heve stemmen, til å kreve å bli hørt og tatt på alvor. Hersketeknikkene er like aktuelle i dag, og det året hun fylte 90 år reiste hun på kursturné.
Berit var med på kvinnekuppet i Asker i 1971, var fast representant på Stortinget i én periode og vararepresentant i to perioder mellom 1969 og 1981. I 1975 ble hun SVs første partileder.
På Stortinget holdt hun hemmelige møter med kvinner i andre partier for å få en tverrpolitisk plattform. Hun ønsket å etablere en utdanningsinstitusjon på kvinners premisser, som også skulle drive kvinneforskning og formidle kvinneforskning til nytte for praksisfeltet.
Strategien lyktes. 29. august 1985 ble Kvinneuniversitetet i Løten erklært åpnet. Men kampen var ikke over. Selv om de fikk kjøpt villaen i Løten billig, var lånerenten skyhøy. Det kunne gått galt om ikke Berit husket at en styrtrik dame i Texas hadde sagt at hun bare fikk ringe hvis hun var i trøbbel. Så Berit ringte: «I’m in trouble.» Det tok ikke lang tid før en milliongave tikket inn, og Kvinneuniversitetet ble reddet.
Det var flere bidragsytere for å få i gang Kvinneuniversitetet, men Berit Ås var selve dronningen i dette eventyret. Kvinneuniversitetet er senere blitt til Likestillingssenteret, og vi har mye å takke Berit for. I 2023 var hun med og feiret institusjonens 40-årsjubileum.
Vi er svært takknemlig for at vi får føre denne arven videre inn i en ny tid og til nye generasjoner. Berit Ås’ arbeid utgjorde en stor forskjell for oss alle.
Av Goro Ree-Lindstad, direktør, og Sunniva Ørstavik, styreleder
Denne nekrologen ble også publisert i Aftenposten: Lenke til nekrologen på aftenposten.no
Flere tekster til minne om Berit Ås
«Rettferdighet som rettesnor» av Kirsti Bergstø, Audun Lysbakken og Kristin Halvorsen: Lenke til nekrologen i Klassekampen (abo)
«Berit Ås til minne» av naboer på Jørstadfeltet: Lenke til minneord i Budstikka
«Berit Ås til minne» av Brit Riise Fredheim (leder), på vegne av Asker SV: Lenke til minneordet i Budstikka
«Foregangskvinne, kriger og sirkusdirektør i ånden», av Frank Rossavik: Lenke til Rossaviks kommentar om Berit Ås i Aftenposten (abo)
«Minneord om Berit Ås» av Einar Frogner, leder i Nei til EU og Kjell Arnestad, generalsekretær: Lenke til minneordet hos Nei til EU