Foto: Priscilla Du Preez 🇨🇦/Unsplash.com
5. Kroppsbilde

Hva er kroppsbilde?

Et kropps­bilde er en sub­jektiv opp­fatning av ens egen kropp, og kan påvirke selv­fø­lelse og selv­tillit. Kropps­bilde kan være positivt eller neg­ativt, og påvirkes av både indre og ytre fak­torer. En kan være fornøyd med deler av kroppen, og ikke så fornøyd med andre deler av kroppen. 

Neg­ativt kropps­bilde har vist seg å være asso­siert med blant annet dår­ligere livs­kva­litet og psykisk stress. Det er mange fak­torer som spiller inn for hvorfor unge men­nesker kan slite med kropps­bilde. Presset fra sosiale medier og popu­lær­kultur kan gi et urea­listisk bilde av hva som er «perfekt», og hvordan kropper skal se ut og være. 

Ung­dommer sam­men­ligner seg med andre. Dersom de opp­lever at de ikke ser ut som influ­en­serne kan de føle seg util­strek­kelige. Puber­teten kan også føre til end­ringer i kroppen som kan være vans­kelig å akseptere.

Kropps­mangfold

Kropps­mangfold handler om å aner­kjenne at det er mange ulike former for hvordan kropper ser ut, fun­gerer og at det skjønnhet er mang­foldig, varierer basert på kultur, per­sonlige pre­fe­ranser og ulike tids­pe­rioder. Kropps­mangfold handler om å aner­kjenne alt dette, sam­tidig som vi forstår at en type kropp er ikke bedre enn en annen type kropp.

Kroppslig selv­tillit og aksept

Som lærer kan du spille en viktig rolle i å hjelpe elevene med å utvikle et positivt kropps­bilde. Først og fremst er det viktig å være bevisst på hvordan du selv snakker om kropp og utseende i klasse­rommet. Unngå å kom­mentere eller vurdere utse­endet til elevene, og fokuser heller på faglige pre­sta­sjoner og den enkeltes per­son­lighet. Når det snakkes om kropp og utseende i klasse­rommet, hjelp elevene med å fokusere på det positive: hva kan kroppen deres gjøre? (Eksem­pelvis: løfte ting, skrive, gå, etc.).

Som lærer kan du også legge til rette for akti­vi­teter og under­visning som fremmer kroppslig selv­tillit og aksept. Kroppslig selv­tillit er at vi stoler på at kroppen vår får til for eksempel ulike akti­vi­teter. Det kan være å løfte en kopp, gå en fjelltur, eller at kroppen vår kan prøve nye ting og kjenner at den er god nok selv hvis vi ikke skulle få det til.

Kroppslig aksept handler om å akseptere at alle kropper får ikke til alt og kropper er mang­foldige. Selv om det er noen ting en kropp ikke får til eller den bryter normer for skjønn­hets­idealer, så får kroppen til andre ting og har skjønnhet i seg selv.


Popup for Søkemotorbrukere

5. Kropps­bilde