En kar sitter foran en laptop i et kontormiljø. Han ser i kamera og smiler litt.
Arbeidsliv

Det rasi­fi­serte glasstaket

Et dialogmøte om barrierer for mangfold og inkludering.

De siste årene har det blitt stadig mer opp­merk­somhet rundt rasisme i Norge, og behovet for å rekruttere mang­foldig og å jobbe med mangfold og inklu­dering for å hindre dette. Ofte opp­retter orga­ni­sa­sjoner og andre rele­vante aktører egne stil­linger med ansvar for mangfold og inklu­dering. Det å opp­rette slike mangfoldsarbeider-stillinger sender et viktig signal om at vi bryr oss om å mot­virke rasisme og diskriminering. 

Imid­lertid vet vi lite om hva de ulike aktørene legger i begreper som «mangfold» og hvordan disse stil­lingene kan bidra til positiv endring. Vi erfarer at mangfold i denne sam­men­hengen ofte er syn­onymt med etnisk mangfold og per­soner som ansettes i disse stil­lingene har gjerne etnisk mino­ri­tets­bak­grunn. Dermed blir mang­folds­ar­bei­derne selv et synlig bilde av arbeids­plassens mangfold. 

Ingen reel endring?

Vi har vært i kontakt med flere i denne typen stil­linger som opp­lever at de har begrenset mulighet når det kommer til å skape reell endring på arbeids­plassen. Arbeidet stanser hos dem, fordi det ikke er for­ankret hos ledelsen.

I pro­sjektet «Det rasi­fi­serte glass­taket» ønsker vi å legge til rette for at per­soner med lig­nende stil­lings­be­skri­velser kan dele erfa­ringer. Er det slik at sats­ningen på mangfold også her ofte forblir noe vi liker å smykke oss med, men som i rea­li­teten ikke leder til struk­turell endring? Hvilke positive erfa­ringer har vi som andre kan dra nytte av?

Ved å stille disse spørs­målene bidrar pro­sjektet til å ta sam­talen om rasisme et skritt videre. Mens mange arbeids­givere nå er bevisst at rasisme er noe de må jobbe mot, og at mangfold og inklu­de­ringer er en sentral del av dette, er det ikke like tydelig hvordan en kan jobbe for å skape endring i praksis. 

Dia­logmøte for å dele erfaringer

Vi ønsker å invitere til et dia­logmøte hvor del­tagere deler sine erfa­ringer, både positive og neg­ative. Disse erfa­ringene vil opp­sum­meres i en rapport i etterkant av dia­log­møtet, og pub­li­seres samme med anbe­fa­linger til arbeids­givere som ønsker å jobbe med anti­ra­sisme, mangfold og inklu­dering i praksis.

Pro­sjektets mål er å komme frem til gode stra­tegier for oppnå reel endring når det kommer til mangfold og inkludering.

«Det rasi­fi­serte glass­taket» har fått midler fra Bufdir, og pro­sjekt­leder er Hasti Sharifi Endestad.