Kontakt oss

Dette tilbyr vi

Hvor går grensa?

Workshop om sex, samtykke og grensesetting for ungdom.

Kan man bli straffet for å sende nakenbilder? Hvordan viser du at du vil eller ikke vil ha sex? Finnes det ulike forventninger til jenter og til gutter når det kommer til sex? Dette og mye annet snakker vi om i workshop om samtykke og grensesetting for elever i ungdomsskole og videregående skole. Ved hjelp av diskusjonsspørsmål, øvelser, videoklipp og foredrag snakker vi om samtykke, grenser, sex, mangfold, kjønnsroller, seksuell trakassering, sosiale medier, og hva lovverket sier. Formålet med workshopen er at ungdom skal få mer kunnskap og økt bevissthet om samtykke og om egne og andres grenser, for å sikre en mest mulig trygg og fin seksualitet i ungdoms- og russetiden. Workshopen er et viktig tilskudd til skolens seksualitetsundervisning. Opplegget har fått gode tilbakemeldinger fra lærere, helsesykepleiere og elever.

«Jeg synes foredraget er svært godt, variert og fengende, og måten det ble gjennomført på, gjorde at budskapet ikke ble kjedelig. De ulike temaene ble presentert på en åpen og direkte måte uten å virke kunstig eller støtende.»
– Helsesykepleier, Kongsvinger

«Veldig bra og satte ord på alt jeg lurte på. Får fram viktige poeng.»

«Likte at du snakket om det som at det er veldig naturlig, fordi det er naturlig med sex.»

«Det var mye interessante poenger du kom med og det var kult og mer lærerikt å kunne være med på workshoppen. Vi fikk være med på spørsmål. For de som ikke kan så mye om dette temaet tror jeg det er veldig enkelt å greit å få med seg det du forklarte.»

– Elever i vgs i Hedmark

Ungdommene får kunnskap om:

  • Seksualitet og mangfold
  • Samtykke, likeverd og kommunikasjon
  • Hvordan gis og fås samtykke? Hva er ikke samtykke?
  • Ja betyr ja – et fravær av nei betyr ikke nødvendigvis ja
  • Gjensidighet og entusiastisk samtykke
  • Hva er mine grenser? Hvor går andres grenser?
  • Hva er seksuell trakassering?
  • Normer knyttet til kjønn og forventninger til jenters og gutters seksualitet
  • Sex og sosiale medier – hva er lovlig og ulovlig?

Ungdommenes egne refleksjoner er en viktig del av undervisningen, og vi benytter diskusjonsspørsmål, mentimeter-oppgaver, gruppeøvelser, filmklipp og caser for å skape deltakelse.
Undervisningens innhold og varighet kan tilpasses etter ønske. Vi anbefaler å sette av minimum to timer.

 

Les mer om Hvor går grensa? i LS Info LS Info 4/2020